top of page

Történelmünk

Az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulatot 1955-ben alapították meg a magyar

emigráció nagyra becsült és lelkes vezetői, többek között John Pelényi, Alexander St. Iványi, báró Francis Neuman de Vegvary, Eckhardt Tibor, valamint többek között, Hámos Ottó.


Eredetileg az alapító Társaság azzal a céllal jött létre, hogy otthona legyen a magyar kultúrának a szabad világban, felkeltse az érdeklődést a magyar művészetek, a történelem és a tudomány iránt és rávilágítson ezen ismeretek és az Egyesült Államok kapcsolatára.

A Feleky Gyűjtemény képezte a Társasági könyvtár alapját. Charles Feleky, aki 1930-ban hunyt el, a maga idejében egy nemzetközileg elismert zenei rendező volt a Martin Beck Színházban (mai nevén Al Hirschfield Színház) a Broadway-n. Elsődleges akarata az volt, hogy elősegítse a jobb kulturális kapcsolatokat Amerikában és Magyarországon. Az ő gyűjteménye több mint hatezer könyvet tartalmazott, közöttük megtalálható volt 200 ritka könyv, melynek keletkezése a tizenhatodik századra nyúlik vissza.

Ezen kívül a Társaság felhalmozott számos az alapítóktól származó

archív és magán okiratot, valamint egy jelentős művészeti gyűjteményt, amelynek legnagyobb részét jelenleg a New Brunswick-i Museum of American Hungarian Foundation kezeli.

Fotó: 

Columbus körforgalom, háttérben a Central Park street, a kép a Broadway felől nézve készült (1939).

Forrás: Fortepan

fortepan_25417.jpg
Történelmünk: About Us
bottom of page