top of page

Sun, Nov 07

|

Zoom

HALTalk beszélgetés Király Kinga Júliával

Registration is closed
See other events
HALTalk beszélgetés Király Kinga Júliával
HALTalk beszélgetés Király Kinga Júliával

Time & Location

Nov 07, 2021, 3:00 PM EST

Zoom

About the Event

Szeretettel meghívjuk Király Kinga Júlia Az újrakezdés receptjei - Erdélyi zsidó történetek életről, éhségről és reménységről című könyve kapcsán rendezett online HALTalk-ra. A szerzővel Keszthelyi Alíz beszélget gasztronómia és identitás összefonódásáról, emigrációról, újrakezdésről és sóvárgásról, ízekről és emlékezetről. Magyar nyelvű esemény.

"Éhség és sóvárgás, kóser és tréfli, holokauszt és újrakezdés. Ezek a gondolatok indították el a szerzőt 2015-ben, hogy megírjon egy erdélyi zsidó receptes könyvet, amiben a közösség háború előtti szokásaira, a koncentrációs táborokban tapasztalt éhezésre, aztán a kommunizmus csajkarendszerében megélt ínségre, a kényszerű tréfliségre egyaránt rá lehetett kérdezni. 

Szándékából nyilvánvalóan kitűnik, hogy látni és láttatni akarta, mi maradt az észak-erdélyi kóser háztartásokból, az étkezési szokásokból, s ezek mennyiben járultak hozzá eszközként a megmaradáshoz, az élet kiteljesítéséhez. Hogy erre választ kapjon, holokauszt túlélőkkel interjúzott, hiszen ha valakik, ők még emlékezhetnek a háború előtti ízekre, a vidékenként eltérő praktikákra, a családi receptúrákra, ahogyan emlékeznek a pusztító éhségre és az ízek utáni sóvárgásra is.

 A beszélgetések során egyértelművé vált, hogy a megkérdezettek emlékei a szerző emlékeivé is válnak, így lett a sok száz órás beszélgetésekből egy közös emlékkönyv, amely szépirodalom, de egyben kordokumentum is."

Forrás: https://bit.ly/3vMYZzY

Share This Event

Event Info: Events
bottom of page